search

Tuesday, 23 August 2011

~Sejarah Tak Mungkin Berulang~::Part 3::

Dari satu ke satu masalah yang mereka lakukan, tapi yang pasti tidak sekali-kali mengganggu kehidupan manusia lain.J. Okay, memang tidak dinafikan yang mereka rajin membasuh baju. Hari-hari balik dari kelas, mesti basuh baju. Benda ni diakui sendiri oleh jiran tetangga. Asal pergi bilik air ja muka mereka lah, asal nampak muka mereka ja, haaa sure kat bilik air la tuh. Satu hari ni, sifat kemalasan menjelma. Seorang tak basuh baju, yang lagi dua orang pun tak nak basuh. Jadi, akibatnya makin banyak la baju yang tak dibasuh. Dah banyak takkan la nak basuh tangan kan, mereka kan  busy, student katakan..hehehhe.. Maka, pada malam tersebut……………….

“Weyh, jom cepat pi basuh guna mesin. Kita share. Kumpul semua baju.” Debab bersuara.
Maka dengan itu, berjalanlah Tembun, Debab dan Bulat menuju ke mesin basuh yang tidak berapa jauh dari bilik mereka. Hati berasa lega kerana mesin basuh kosong menandakan tak perlu la tunggu lama..
“Sat weyh, baca arahan dulu.” Haaa,, almaklumlah, 1st time ingin menggunakan mesin tersebut. Setelah baju dan sabun dimasukkan, maka lega lah hati masing-masing memikirkan tidak perlu bertungkus lumus di bilik air menyental baju-baju tersebut. Namun, disangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari..wahhhhhhhhh hahahahah. Setelah 15-20 minit mungkin, mesin tersebut seperti kaku. Tidak berfungsi. Maka cuak lah 3 orang budak tersebut.
“ Weyh, awat macam rosak jah nieh.” Debab menunjukkan riak cemasnya sambil Si Tembun menahan gelak.
“Tak pa aihh,, tengah isi ayaq nieh. Kita tunggu sat.” Bulat meyakinkan rakannya.
“Toi ka Lat?? Bun rasa sebab banyak sangat kot baju, terlebih muatan ayaq nak masuk pun susah pa.” seraya dengan itu, semua tergelak bagai mengiyakan kata-kata Tembun. Mana tidaknya, baju mereka bertiga disumbatkan dalam 1 mesin. Memang terlebih muatan pun.
“Halarhhh weyhh, Bab pun rasa camtu. Tudia la kita dok pulun sangat.”
“Haishhh, dak aihh.. tunggu sat dulu. Betoi ni dia tengah isi ayaq.” Bulat masih confident. Tembun dan Debab membaca kembali arahan di mesin tersebut. Semua dah betul.
          Setelah beberapa lama menunggu, mesin tersebut masih tiada perubahan dan menyebabkan hati gelisah. Bulat pun mengalah apabila dibukannya mesin tersebut, air sudah pun penuh.
“Haa,, la ni nak wat camna nieh? Buang masa taw dak?” Debab bersuara sambil ketawa.
“Tak tau lah. Ikut la nak wat camna pun.” Hahahahaha, Tembun memang selalu begitu. Style tak kisah.
“Lat rasa kena basuh 2 kali nieh, toi la ni banyak sangat kot.” Bulat cuba memberi cadangan.
“Haa, jomlah bawak keluaq setengah. Satgi kita basuh lagi sekali.” Tembun terus menyetujui cadangan Bulat.
“Bawak keluaq baju yang mana senang nak basuh. Leyh basuh tangan ja satgi.” Debab pula bersuara.

Selepas mencapai kata sepakat, kelihatan 3 orang budak tadi menyeluk pakaian mereka dari dalam mesin, kemudian memerah pakai tersebut sambil mulut ketawa dan hati menyumpah seranah mesin tersebut. Perlakuan mereka itu seperti tidak tahu bahayanya menyeluk pakaian di dalam mesin basuh yang penuh dengan air tersebut. Silap hari bulan, boleh maut terkena renjatan elektrik. Tapi, Allah masih panjangkan umur mereka..Alhamdulillah.. J
“Weyh, ampa tak rasa buang masa ka buat semua nieh.”
“Tu lah, kalau basuh tangan nieh siap dah nieh. Haishhh, ni  Bab bengang nieh.”
“Haa,terpaksa la.  Dugaan-dugaan. “
“Haiiii,, macam banyak ja bawak keluaq. Jenoh gak ni nak basuh tangan. Tutor kita tak siap lagi nuh.”
“Lat rasa kena basuh sekali lagi nieh, kita guna mesin jelah. Sat Lat pi amik syiling.” Terkedek-kedek lah Bulat berlari ke bilik mengambil syiling. Tembun dan Debab masih tergelak golek-golek menghadapi situasi tersebut.
“Lahh, tadi tak maw habaq awai-awai. Penat jelah perah baju nieh semua.”
“Haaa,,tu la pasaiiii…ni nak bengang lagi sekali nieh.”
Setelah bertungkus lumus berusaha, akhirnya mesin tersebut berfungsi seperti biasa. Berjam jugak lah mereka melakukan hal tersebut tanpa diketahui sesiapa pun, sampaikan Kak Kurus dekat bilik pun hairan melihat begitu lama adik-adiknya pergi membasuh baju. Itulah kenangan pertama kali membasuh baju menggunakan mesin. Maklumlah,kat umah mesinnya lain, tu yang tak reti guna tue. Bukannya tak pernah basuh baju kat rumah okey!..

No comments:

Post a Comment